Ansatte på Retsmedicinsk Institut – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Retsmedicin > Ansatte

Marie-Louise Kampmann

Marie-Louise Kampmann

Postdoc

Primære forskningsområder

Mit fokus indenfor forskning er DNA-sekventeringsmetoder. Denne teknik har mange navne og er ofte kendt som anden-generationssekventering, next generation sequencing (NGS), second generation sequencing (SGS), massively parallel sequencing (MPS) og high throughput sequencing (HTS).

DNA-sekventering anvendes til at undersøge detaljer og ændringer i DNA for at forstå, hvad de ændringer medfører. Jeg har desuden specialiseret mig indenfor epigenetikken, hvor man undersøger de små modifikationer, som ses når gener udtrykkes.  

Jeg har, fra tidligere forskningsprojekter, stor erfaring med at arbejde med meget små mængder af DNA og RNA. Herfra har jeg flerårig ekspertise med brugen af molekylær capture, hvor man fisker meget små mængder DNA eller RNA ud og frasorterer det DNA eller RNA af interesse.

 

Nuværende forskning

Retsgenetisk forskning

  • Anvendelse af NGS-metoder til at nemmere, mere specifikt og hurtigere at kunne identificere kropsvæsker, der tit bliver fundet på gerningssteder. Dette kan føre til en bedre forståelse for, hvilken slags forbrydelse, der er begået.
  • Anvendelse af NGS til at undersøge methyleringsmønstre af DNA, som vil kunne afsløre en alder på en person. Formålet her er, at kunne indkredse antallet af mistænkte ved en forbrydelse.

 

Sundhedsprojekter

  • Methyleringsmønstre kan også bruges til at undersøge skizofreni. Adskillige ændringer i DNA’et kan føre til, at gener ikke bliver udtryk korrekt eller slet ikke. Dette kan have indflydelse på selve sygdommens karakter og om sygdommen bliver udtrykt. Ved at undersøge ændringer i methyleringsmønstre i hjernevævet fra afdøde skizofrene patienter, kan vi få en bedre forståelse af sygdommen. På sigt kan det hjælpe med en bedre forståelse og forbedret behandling til skizofreni.

 

Nøgleord

Genetik, epigenetik, NGS, DNA, RNA, retsmedicin, retsgenetik, sekventering, skizofreni, methylering.

Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

    A simple method for the parallel deep sequencing of full influenza A genomes

    Kampmann, M-L., Fordyce, S. L., Avila Arcos, M. D. C., Rasmussen, M., Willerslev, E., Nielsen, L. P. & Gilbert, T. dec. 2011 I : Journal of Virological Methods. 178, 1-2, s. 243-248 6 s.

    Publikation: Forskning - fagfællebedømtLetter

ID: 20669021