Pia Johansson Heinsvig

Pia Johansson Heinsvig

Postdoc

Primære forskningsområder

Metabolomics

Retskemi

 

Aktuel forskning

I dag koncentrerer Pia sin forskning primært inden for feltet metabolomics. Hendes fokus ligger på at optimere processen for dataudtrækning og databehandling af metabolomics-data, der er indsamlet ved hjælp af en orbitrap i kombination med en iontrap. For øjeblikket deltager hun også aktivt i to projekter, begge rettet mod at anvende metabolomics til at øge forståelsen af ændringer i forskellige stoffer, også kendt som metabolitter, når kroppen oplever akut myokardieinfarkt (AMI), almindeligvis kendt som hjertestop. Et af projekterne har også til formål at undersøge sammenhængen mellem diabetes og den øgede risiko der er for at opleve AMI. Målet er at belyse, hvordan metabolomics kan bidrage til en dybere indsigt i de komplekse processer, der sker i kroppen under disse sundhedsmæssige tilstande.

 

Tidligere forskning

Pias forskning har tidligere været fokuseret på området inden for doping, hvor hun har udviklet og valideret diverse analysemetoder til påvisning af dopingmidler, lægemidler og narkotika.

Et eksempel på dette er hendes udvikling af en GC-MS-analysemetode, anvendt til at undersøge sammensætningen af stoffer på det illegale marked. Denne har været brugt til at sammenligne den kemiske profil af dopingprodukter beslaglagt på det danske illegale marked i perioden 2019-2020, for at vurdere om disse muligvis kunne stamme fra den samme batch produktion. Ligeledes at den også været anvendt til at vurdere omfanget af forfalskninger ved at sammenligne deklarationen på produkterne med det faktiske indhold.

Yderligere har Pia tidligere analyseret urinprøver fra kliniske retsmedicinske sager, der omfatter både forurettede og sigtede personer, samt spildevand opsamlet ved udvalgte bygninger for tilstedeværelsen af doping, medicin og narkotika ved hjælp af udviklede metoder som LC-MS/MS og LC-HR-qTOF-MS. Gennem disse undersøgelser har Pia opnået indsigt i forekomsten af forskellige relevante stoffer inden for forskellige typer retssager inden for klinisk retsmedicin. Denne viden i kombination med hvad der er sket i de forskellige sager er vigtig at have for forståelsen af de personer som er involveret i en kriminel handling og for i fremtiden at kunne være med til at forebygge. Desuden har hun bekræftet, at spildevand fra en bygning kan bruges til at opnå information om de personer, der normalt opholder sig der.

ID: 362198391