Håret som kemisk kalender – Københavns Universitet

Retsmedicin > Forskning > Forskningstema > Håret som kemisk kalender

Håret som kemisk kalender

Hår vokser med ca. 1 cm pr. måned og lagrer kemiske stoffer. Ved at analysere hår opdelt i mindre stykker (de farvede områder på billedet) kan man fastslå, hvornår og hvor mange forskellige stoffer der er indtaget.

Retskemisk Afdeling foretager kemiske analyser i obduktions-, færdsels-, og kriminalsager for politiet. De fleste analyser foretages hovedsageligt ved hjælp af blodprøver, men ved eksempelvis drug-rape sager sker anmeldelsen ofte for sent til, at en blodprøve kan bruges. Kemiske stoffer findes typisk kun i blodet i op til få dage, hvorimod de kemiske stoffer kan spores i håret flere måneder efter indtaget.

Når et læge- eller rusmiddel indtages, bliver det optaget i blodbanen. Når håret dannes optages næring fra blodet. De stoffer, der findes i blodet, lagres i håret. Da håret gennemsnitlig vokser med en cm per måned kan en håranalyse kortlægge lægemiddelstoffer eller rusmidler hos en person tilbage i tiden, som en slags kemisk kalender, der kan bidrage i politiets efterforskning. Man kan f.eks. undersøge om en person har indtaget et rusmiddel i et bestemt tidsrum eller over længere tid. Med håranalyser kan identificeres flere hundrede forskellige lægemiddel- og misbrugsstoffer.