Uddannelse og undervisning

Hvis du går i skole, er i gang med en uddannelse eller planlægger en uddannelse og synes at det retsmedicinske område er spændende, så har vi samlet nogle af de mest stillede spørgsmål og svar nedenfor. 

Du kan skrive speciale og ph.d. på instituttet, og vi underviser medicinstuderende i retsmedicin på 4. semester på kandidatdelen. Dette kan du også læse mere om i nedenstående.

 

Retsmedicinsk Institut omfatter 3 faglige afdelinger; Retspatologisk, Retsgenetisk og Retskemisk Afdeling samt en retsantropatologisk enhed. Du kan læse mere om, hvordan du kan komme til at arbejde med de forskellige områder i listen herunder.

 

Det kan blive ved at uddanne dig til speciallæge inden for retsmedicin. Så skal du:

  • Have en kandidateksamen i medicin
  • Have overstået den kliniske basisuddannelse efter kandidateksamen (KBU)
  • Have gennemført en 1-årig introduktionsstilling på en retspatologisk afdeling
  • Have gennemført en 4-årig hoveduddannelsesstilling i faget retsmedicin
  • Helst have interesse for forskning eller have dokumenterede forskningskompetencer fx i form af en ph.d. grad

Efter ansættelse gennemgår vores læger et oplæringsforløb. Herefter kan de begynde at deltage i det daglige sagsarbejde, der omhandler obduktioner, personundersøgelser, ligsyn og findestedsundersøgelser.

I den 4-årige uddannelsesstilling er et blokforløb med ansættelse både på en retspatologisk afdeling (2½ år) og på en klinisk patologiafdeling på et sygehus (1½ år). I både introduktions- og hoveduddannelsesstillingen gennemgår man et formaliseret uddannelsesforløb med fastlagte læringsstrategier, så der opnås et på forhånd defineret kompetenceniveau. Læs mere om speciallægeuddannelsen til retsmediciner i Videreuddannelsesregion Øst. Efter endt og godkendt hoveduddannelsesstilling opnår man speciallægeanerkendelse i retsmedicin.

Mulige slutstillinger inden for faget er herefter afdelingslæge, overlæge, vicestatsobducent og endelig statsobducent. Stillingerne som vicestatsobducent og statsobducent kræver videnskabelige kvalifikationer på henholdsvis lektor- og professorniveau.

 

 

Der findes ikke en egentlig uddannelse til retsantropolog i Danmark, så der er flere veje ind i faget:

  • Først skal du læse bachelor i arkæologi eller biologi eller anden natur- eller sundhedsvidenskabelig uddannelse, der indeholder moduler som anatomi eller fysisk antropologi.
  • Derefter er det muligt at læse overbygning til retsantropologi i udlandet.
  • Når man har en kandidat i fysisk antropologi eller medicin eller lignende er det derefter muligt at skrive ph.d. i retsantropologi hos os (Antropologisk Laboratorium/3D lab).

 

Hvis du gerne vil være retsgenetiker, så skal du:

  • Have en naturvidenskabelig kandidatgrad med fokus på molekylærbiologi/genetik. Det er ikke vigtigt hvilken organismegruppe, du har beskæftiget dig med under din uddannelse
  • Føle dig hjemme i genetiske problemstillinger
  • Have kendskab (gerne praktisk) til PCR og/eller NGS
  • Være fortrolig med statistik og sandsynlighedsregning
  • Være en meget sikker dansk sprogbruger både på skrift og i tale.

Efter ansættelse gennemgår vores retsgenetikere et oplæringsforløb af 1-2 års varighed. Herefter kan de begynde at deltage i det daglige sagsarbejde.

Du kan også arbejde med retsgenetik, hvis du er uddannet laborant eller bioanalytiker. De arbejder fx med sikring af spor fra effekter indsendt af politiet, oprensning og kvantificering af dna samt PCR-opsætning og elektroforese.

Vi har også sekretærer ansat. De modtager, opretter og registrerer sager og effekter fra fx politiet og Udlændingestyrelsen. Derudover afsender de vores rapporter med resultater til fx politiet og andre myndigheder. De skanner også sagsdokumenter, returnerer, arkiverer og destruerer effekter.

Brænder du mere for IT-delen, så ansætter vi ligeledes IT-udviklere. Vores IT-udviklere arbejder bl.a. med IT-design, IT-udvikling og dokumentation i projekter med egenudviklede applikationer og tilpassede 'IT-hyldevarer'. De hjælper også med automatisering af arbejdsgange og tilretning af vores IT-systemer.

Alle vores stillinger slås op via universitetets jobportal.

Læs mere om arbejdet på Retsgenetisk Afdeling under Vores opgaver.

 

Hvis du gerne vil være retskemiker, så skal du:

  • Have en naturvidenskabelig kandidatgrad med fokus på analytisk kemi. Du kan fx være farmaceut, miljøkemiker, syntesekemiker el. kemiingeniør
  • Føle dig hjemme i kemiske problemstillinger
  • Have kendskab (gerne praktisk) til seperationsteknikker som gas- og væskekromatografi og masseselektive detektorer
  • Være fortrolig med IT, da vi på afdelingen arbejder i et LIMS system
  • Være en meget sikker dansk sprogbruger både på skrift og i tale.

Efter ansættelse gennemgår vores retskemikere et oplæringsforløb. Herefter kan de begynde at deltage i det daglige sagsarbejde.

Du kan også arbejde med retskemi, hvis du er uddannet laborant. De arbejder med biologiske prøver og effekter indsendt af politiet. Arbejdet består i modtagelse, registrering i afdelingens LIMS system, oprensning, identificering og kvantificering af lægemidler og eller euforiserende stoffer med analytiske metoder.

Alle vores stillinger slås op via universitetets jobportal.

Læs mere om arbejdet på Retskemisk Afdeling under Vores opgaver.

 

Hvis du gerne vil være retsodontolog, så skal du:

  • Være uddannet odontolog (tandlæge)
  • Have interesse for forskning eller have dokumenterede forskningskompetencer, fx et forskningsår på Tandlægeskolen.
  • Gerne have klinisk erfaring.

Efter ansættelse vil du som færdiguddannet tandlæge gennemgå et oplæringsforløb. Herefter kan du begynde at deltage i det daglige sagsarbejde, der omhandler identifikation af afdøde, aldersvurderinger og andre retsodontologiske undersøgelser.

 

Du kan desværre ikke skrive SRP-opgave på instituttet. Vi har tidligere afholdt SRP-inspirationsdag på Retsgenetisk Afdeling, men pga. travlhed afholdes denne ikke i 2023/2024.  

 

Vi kan ikke tilbyde praktikophold for folkeskoleelever.

 

Retsgenetisk Afdeling kan du skrive speciale, hvis du er ved at færdiggøre en videregående uddannelse, der har en biologisk vinkel, fx biologi, humanbiologi, bioteknologi, biokemi, molekylærbiologi og medicin.

Specialeprojektet inkluderer selvstændigt laboratoriearbejde, databehandling samt skriftligt arbejde og vil typisk tage udgangspunkt i allerede eksisterende projekter, hvor der også er andre personer tilknyttet (speciale- og ph.d.-studerende).

Projektet skal strække sig over minimum 6 måneder (30 ECTS) og gerne over 9-12 måneder (60 ECTS), og vi forventer, at resultaterne fra projektet kommer til at indgå som en del af en videnskabelig artikel.

Ønsker du at lave speciale på Retsgenetisk Afdeling, så skal du sende en ansøgning til Niels Morling (niels.morling@sund.ku.dk) el. Claus Børsting (claus.børsting@sund.ku.dk).

Ansøgningen skal indeholde:
1) Letter of motivation, der indeholder en prioriteret liste over specialeemner
2) Curriculum Vitae (CV)
3) Karakterblad fra det universitet, hvor du er indskrevet
4) Navn og kontaktoplysninger, inklusiv e-mail og telefonnummer på en underviser, der er indforstået med at være reference og blive kontaktet.

Det er også muligt at skrive speciale på Retskemisk Afdeling , men kontakten vedr. dette foregår som hovedregel gennem undervisere på KU.

Speciale er også muligt på Retspatologisk Afdeling. Kandidatspecialer på medicinstudiet kan have forskellige længder og perspektiv. Læs herom på siderne om uddannelse og undervisning og på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets hjemmeside.

 

Det er muligt at skrive ph.d. inden for alle fagområder (retspatologi, retsgenetik, retskemi, retsantropologi og retsodontologi). Læs mere om vores ph.d.-program her.

 

Undervisningen af medicinstuderende foregår på kandidatdelens 4. semester.

Undervisningen er tilrettelagt i et kursus á to ugers varighed, hvori der indgår forelæsninger, holdundervisning (SAU) samt praktiske sessioner i form af ligfremvisning og mulighed for overværelse af obduktion.

Undervisningen tager udgangspunkt i, hvad der forventes af retsmedicinske kompetencer hos en nyuddannet læge i klinisk basisuddannelse (KBU).

Umiddelbart efter kurset afholdes skriftlig eksamen.

Uddannelsesleder: Vicestatsobducent, lektor, ph.d. Christina Jacobsen
Kursussekretær: Sekretariatsleder Anette Rasmussen, tlf. 3533 3825

Læs mere om kurset på kurser.ku.dk.

 

På Retsgenetisk Afdeling tilbyder vi 2 praktikpladser af 2 ugers varighed i løbet af forårssemesteret. Under opholdet vil du følge laboranter og bioanalytikere i vores laboratorier og have samtaler med laboratorieansvarlige og andre relevante personer på afdelingen.

Du vil ikke selv komme til at udføre laboratoriearbejde under dit praktikophold, da vores procedurer kræver en grundig oplæring af personalet, før de kan få lov til at arbejde i laboratorierne.

Er du interesseret i en praktikplads, så skal du sende en ansøgning til retsgenetisk.afdeling@sund.ku.dk.

 

Vi kører undervisningsforløb af politielever i samarbejde med politiet og i efteruddannelsesregi. Undervisning af andre relevante samarbejdspartnere kan arrangeres efter aftale.

 

 

Ja, vi tilbyder et fokuseret ophold af 1-2 dages varighed.

Du kan desværre ikke komme i KBU hos os. Det er afdelingen for specialiseret til.