Hvad er akkreditering, certificering og kvalitetssikring?
Kvalitetssikring handler om at blive godkendt (akkrediteret) og dermed få uvildige fagpersoners vurdering af kvaliteten. Kvalitetssikringen skal sikre og dokumentere, at arbejdet på Retsmedicinsk Institut har et højt kvalitetsniveau. Dette gøres via overholdelse af internationale standarder.
Retsmedicinsk Institut arbejder i henhold til kvalitetssystemer, der omfatter de retspatalogiske-, retskemiske- og retsgenetiske undersøgelser, men også organisation af personale og ansvarsfordelinger. En gang årligt gennemgås systemerne internt, og mindst hver 18. måned gennemgås systemerne af eksterne eksperter.
Hvem tildeler akkrediteringen?
Akkreditering tildeles af DANAK (Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond) og er en formel anerkendelse af, at afdelingerne på Retsmedicinsk Institut er teknisk kompetente, har velfungerende kvalitetssystemer og er uvildige. Retsmedicinsk Instituts arbejde og kvalitetssystem bliver med andre ord internationalt anerkendt gennem akkrediteringen.
De 3 afdelinger og administrationen har hver deres kvalitetssystem:
- Retsgenetisk Afdelinge og Retskemisk Afdeling er akkrediteret i henhold til den internationale standard ISO 17025 (Krav til kalibrerings- og prøvningslaboratorier). En akkreditering stiller både krav til kvalitetssystemet samt til den tekniske kompetence.
- Retspatologisk Afdeling er akkrediteret i henhold til den internationale standard ISO 17020 (Krav til inspektionsorganer).
- Administrationen er ISO 9001 certificeret. En certificering stiller krav til kvalitetssystemet, men omhandler ikke teknisk kompetence.
Akkrediteringens betydning i det daglige arbejde
Kvalitetssystemerne er indarbejdet i dagligdagen for alle medarbejdere på Retsmedicinsk Institut. Det betyder, fx at
- arbejdet udføres efter fastlagte og beskrevne arbejdsgange
- alle arbejdsprocesser registreres (sporbarhed) og kan efterprøves
- analyse- og måleinstrumenter kalibreres regelmæssigt
- alle afvejninger og målbare værdier registreres.
Det handler om kvalitet - og derved troværdighed
Sporbarheden er vigtig, da det gør det muligt at rekonstruere hændelsesforløb tilbage til udgangspunktet for målinger, beregninger, udstyr osv. Afdelingerne har omfattende kontroller af prøver, sags- og prøvenumre, undersøgelsesresultater samt sagsdata. Alle måle- og undersøgelsesresultater efterprøves og kontrolleres, inden svar forlader Retsmedicinsk Institut.
Afdelingerne benytter moderne metoder og udstyr for konstant at forbedre kvaliteten af de retsmedicinske undersøgelser. Alle metoder og udstyr testes og kontrolleres i henhold til specifikke krav, inden de tages i brug til akkrediteret arbejde.
Kvalitetssystemerne sikrer herved, at de retsmedicinske undersøgelser og de tilhørende administrative processer konstant er af høj kvalitet.