Systematisk retsmedicinsk screening af børn ved mistanke om vold: En erfaringsopsamling fra et 2-årigt interventionsprojekt 2020-2022

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Dokumenter

  • Rapport

    Forlagets udgivne version, 12,4 MB, PDF-dokument

  • Pernille Spitz (Redaktør)
  • Banner, Jytte (Redaktør)
  • Brian Belling (Redaktør)
Denne rapport omhandler Projekt Systematisk Screening af Børn ved Mistanke om Vold. Projektet er et dansk samskabelses- og interventionsprojekt støttet af midler fra Offerfonden og etableret i et tværsektorielt samarbejde mellem Børnehus Hovedstaden, Sektionen for overgreb på børn, Københavns Politi og Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Vi ved, at kun et fåtal af børn bliver fysisk undersøgt, når der rejses mistanke om, at de har været udsat for vold i nære relationer, selv når der foreligger en politianmeldelse med efterfølgende afhøring af barnet. Vi ved også, at når der rejses mistanke om vold mod børn, er mange sektorer involveret, herunder kommunen, politiet, børnehuset, sundhedsvæsenet og retsmedicinere. Dette kræver en høj grad af samarbejde og koordinering, og hvis noget skal forandres, kan ingen gøre det alene.

Som fagpersoner med særlig viden om vold og overgreb mod børn har vi en professionel forpligtelse til at bruge vores viden aktivt, når vi kan se, at noget kan gøres bedre. Projektets overordnede formål har derfor været at gå sammen om at udvikle og afprøve en ny praksis, når mistanke om vold mod børn skal afdækkes og håndteres. Dette har vi gjort for rettidigt at dokumentere og bidrage til barnets fysiske og psykiske helbred samt retssikkerhed. Interventionen består – som kontrast til eksisterende praksis – i systematisk at tilbyde standardiserede retsmedicinske undersøgelser og sundhedsfaglig screening i alle politianmeldte sager om vold mod børn i Københavns Politikreds.

Denne rapport præsenterer fund og erfaringer fra projektet, herunder udførelse af – og fund ved den retsmedicinske undersøgelse og sundhedsfaglige screening, organisatorisk fremmende og hæmmende faktorer i det tværsektorielle samarbejde om børnene og ikke mindst børnenes egne oplevelser af videoafhøringen og den retsmedicinske screening.

Erfaringerne vil afslutningsvis i rapporten blive brugt i en perspektivering med anbefalinger til muligheder for at optimere praksis på området i Danmark.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn N
Forlag Børnehus Hovedstaden, Københavns Politi og Københavns Universitet
Antal sider48
ISBN (Elektronisk)978-87-974001-0-4
StatusUdgivet - 2022

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 319365020