Retsmedicinske undersøgelser af børn i Børnehusene ved mistanke om fysisk vold

Retsmedicinske undersøgelser af børn ved mistanke om vold kan bidrage til at forbedre udsatte børns retssikkerhed, trivsel og sundhed. 

I dag bliver under 7 pct. af børn, der er til videoafhøring i de danske børnehuse på mistanke om fysisk vold, undersøgt af en retsmediciner. I et projektsamarbejde blev 205 børn undersøgt, hvor mere end 25% af børnene havde tegn på vold og mere end 25% af børnene havde behov for opfølgning på mental eller fysisk sundhed.

Retsmedicinsk Institut samarbejder med en række organisationer om at sikre, at retsmedicinske undersøgelser af børn ved mistanke om vold bliver en national standard, så alle børn ved mistanke om vold, blive tilbudt en retsmedicinsk undersøgelse.

Implementering af national standard for retsmedicinske undersøgelser af børn ved mistanke om vold

 

Undersøgelser viser, at op mod 20% af børn er udsat for fysisk vold. Samtidigt er der få domme årligt om fysisk vold. Der er brug for at øge voldsudsatte børns retssikkerhed.

Der er nogle barrierer, der kan være med til at begrænse børns retssikkerhed:

  • Børn er ofte afhængige af, at voksne reagerer på deres vegne, f.eks. ved at underrette eller politianmelde ved mistanke om volden.
  • Volden sker ofte i hjemmet, hvorved voldsudøvelsen kan være skjult for andre.
  • Volden udøves ofte af personer i nær relation til børnene, hvorved børnene kan undlade at tale om volden for at skåne dem eller fordi de er bange for konsekvenserne.
  • Børn vil have vanskeligere ved sprogligt at beskrive voldshændelsen end voksne, hvilket kan vanskeliggøre vurderingen af barnets troværdighed i forhold til den beskrivelse, som udøveren af volden kommer med.

Den retsmedicinsk undersøgelse er upartisk dokumentation og vurdering af læsioner på kroppen. Dermed vil børnenes udsagn ikke stå alene, men vil være suppleret af en retsmedicinsk dokumentation. Den retsmedicinske dokumentation kan styrke eller mindske en mistanke om fysisk vold og dermed højne retssikkerheden.

 

 

Børnenes oplevelse er vigtigt. De har en positiv oplevelse af undersøgelsen.

Vi i projektet spurgt 15 børn i alderen 6-14 år om, hvordan de oplevede den retsmedicinske undersøgelse. Børnene fortalte, at:

  • De fysiske rammer i Børnehusene er hyggelige
  • Læger og sygeplejersker er søde og tager sig god tid til at spørge om, hvordan de har det
  • Det er rart at få at vide, at man er sund og rask, men det kunne også være lidt ’akavet’ at blive undersøgt
  • Det er rart, at læger og sygeplejerske forklarer, hvad der skal ske, så man føler sig forberedt.
  • Det ærgerlige ved dagen i Børnehuset er, at man går glip af de ting, der sker i skolen, fx en tur med klassen eller fødselsdagsfejring.

Undersøgelsesrummet er indrettet børnevenligt. Læge og sygeplejerske har stor erfaring med at undersøge børn. De er fokuseret på at skabe et trygt rum for barnet. Læge og sygeplejerske er opmærksomme på barnets adfærd og tilrettelægger undersøgelsen i forhold til barnet, så den laves så skånsomt som muligt. Barnet kan løbende sige fra til dele af undersøgelsen. Undersøgelsen afsluttes, hvis læge og sygeplejerske oplever modvilje mod undersøgelsen hos barnet. Barnet har også en tryghedsperson med ved undersøgelsen. Det kan enten være en pædagog, lærer eller et familiemedlem.

Du kan læse mere om børnenes oplevelse af undersøgelsen og forløbet i Børnehuset i denne fagartikel 

 

 

Der er mange voldsudsatte børn, der overses med nuværende praksis. Det er kun 7% af børn, der kommer til videoafhøring på mistanke om fysisk vold, som får dokumenteret eventuelle tegn på vold på deres krop af en retsmedicinsk læge.

I interventionsprojektet ”Systematisk screening af børn ved mistanke om vold” blev 205 børn undersøgt (2020-22). Evalueringen af projektet viste, at:

  • Mere end 25% af børn havde tegn på vold på kroppen, der enten oversteg, hvad den retsmedicinske læge forventede hos et barn med den pågældende alder, eller som kunne relateres til oplysninger om påført vold.
  • Mere end 25% af de undersøgte børn havde behov for opfølgning grundet deres fysiske eller mentale sundhed.

Resultaterne af interventionsprojektet viser, at en stor gruppe af voldsudsatte børn risikerer at blive overset, hvis ikke alle børn bliver retsmedicinsk undersøgt.

Derfor bør undersøgelsen tilbydes alle børn, der kommer til videoafhøring på mistanke om fysisk vold.

Her kan du læse erfaringsopsamlingen fra projektet ”Systematisk retsmedicinsk screening af børn ved mistanke om vold”, offentliggjort den 27. juni 2022 

 

 

Den retsmedicinske undersøgelse foregår i Børnehuset i forlængelse af politiets videoafhøring.

Forældremyndighedsindehaverne skal give samtykke til den retsmedicinske undersøgelse af barnet. Det er politiet, der indhenter dette samtykke på vegne af Retsmedicinsk Institut.

Barnet har en tryghedsperson med ved undersøgelsen. Det kan enten være en pædagog, lærer eller et familiemedlem. Før undersøgelsen oplyses barnet og den medfølgende voksen om, hvad der skal ske.

Den retsmedicinske undersøgelse udføres af en retsmedicinsk læge og sygeplejerske. Undersøgelsen består af to dele:

  • Den retsmedicinsk sygeplejerske laver en trivsels- og sundhedsscreening af barnet, der består af en række spørgsmål til barnets spisevaner, aktiviteter, tandbørstning, ondt i maven mv.
  • Den retsmedicinske læge laver en udvendig undersøgelse af barnets krop, hvor lægen kigger på barnets hud. Alle blå mærker, hudafskrabninger, ar mv. noteres på en skitse og fotograferes. Desuden undersøger lægen barnets mund i forhold til tandstatus.

Læge og sygeplejerske er opmærksom på barnet under undersøgelsen, som laves så skånsomt som muligt.

Efter undersøgelsen får politiet en foreløbig konklusion, hvoraf det fremgår, om der er fundet mulige tegn på vold. Hvis politiet ønsker at bruge den retsmedicinske undersøgelse som bevis i en eventuel strafferetlig proces, bestiller de en fuld retsmedicinsk erklæring, der er et juridisk dokument.